150 jaar Lieven Gevaert
lezing door journalist Freddy Michiels

Lieven Gevaert werd geboren op 28 mei 1868.

 

Wie was Lieven Gevaert? Met de steun van de Antwerpse zakenman Armand Segers richtte hij op 28 juni 1894 de firma L. Gevaert & Cie op met een kapitaal van 20.000 frank. In 1897 verhuisde het bedrijf naar Mortsel, waar in 1904 de eerste steen gelegd werd voor een nieuwe fabriek op de plaats waar het bedrijf nog altijd actief is. In 1964 fusioneerde het bedrijf met het Duitse Agfa.

Lieven Gevaert was niet zomaar een ondernemer. Hij heeft als overtuigde Vlaming een belangrijke rol gespeeld in de vernederlandsing van het bedrijfsleven en het onderwijs. Hij was oprichter van het Vlaams Handelsverbond en de Ouderbond, via welke organisaties hij ijverde voor Nederlandstalig onderwijs in Antwerpen. Hij heeft doorheen gans zijn leven initiatieven genomen die respect opeisten voor de Nederlandse taal, de vrouwenrechten, de welvaart van zijn werknemers en mee aan de wieg stond van het Nederlandstalig onderwijs in Antwerpen. Hij was ook de eerste, stichtende voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond en de vzw Katholiek Vlaams Onderwijs.

Hij was een zeer sociaal voelend ondernemer. In 1894 keerde hij reeds een winstaandeel uit zijn arbeiders bedienden. In 1905 richtte een maatschappij op voor onderlinge bijstand  voor ziekte- e levensverzekering, pensioenfonds en warenaankoop. In 1909 werden voor het eerst avondcursussen ingericht voor zijn werknemers. Kortom: hij was een ondernemer die altijd ver vooruit was op zijn tijd.

Wat is van zijn bouwstenen overgebleven? 

 
zo 27 mei 16:00 - 17:00 Zaal 't Parkske - Edegemsestraat 26
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden