Onsterfelijk in uw steen
LEZING - Sam Vanoverschelde
'Onsterfelijk in uw steen' vertelt de geschiedenis van deze Heldenhulde, het begraven van gesneuvelde soldaten en het ontstaan en de ontwikkeling van de Vlaamse beweging aan en achter het front. Het boek van Frank Seberechts schetst de tegenstellingen die leidden tot het grotendeels verdwijnen van het gravenbestand en tot de politieke recuperatie ervan door de verschillende partijen. Met foto’s van Sam Vanoverschelde, achterkleinzoon van Joe English, fotograaf en beeldend kunstenaar,.

De tentoonstelling 'Soldatengraven, heldenhulde en de Groote Oorlog'. kan je komen bezoeken in de Sint-Benedictuskerk op de volgende dagen in december 2018: 7, 8, 13, 14, 15, 20, 21 en 22.12 (van 14 tot 18 uur). Toegang is gratis.
Tijdens WO-I vatten enkele Vlaamse soldaten het plan op om een gepaste zerk te plaatsen op het graf van gesneuvelde kameraden. Vaak belandden die in een voorlopig of een anoniem graf. Tijdens en kort na de oorlog werden honderden heldenhuldezerken opgericht, naar een tekening van kunstenaar Joe English. De (leger)overheid zag dit als een anti-Belgisch initiatief. Verschillende graven werden beschadigd, heldenhuldezerken werden verwijderd of vernietigd. In de jaren 1920 wou men de overgebleven zerken verzamelen in de IJzertoren, maar die werd in 1946 gedynamiteerd. Vandaag zijn er nog slechts enkele tientallen zerken over. Samenwerking tussen Stad Mortsel/dienst Vrije tijd, Parochie Sint-Benedictus, Mortsel-Dorp Concerten, VOS en Davidsfondswo 19 dec 20:00 - 00:00 Sint-Benedictuskerk, Mortsel Dorp
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden